preskoči na sadržaj

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci

Login
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 11. 2012.

Ukupno: 448337
Ovaj mjesec: 1870
Ovaj tjedan: 2123
Danas: 99
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SRETAN JOJ ROĐENDAN!
Autor: HELENA BOŠKOVIĆ, 21. 4. 2020.

Dok se neki guše ona je doslovno prodisala.

Opća skupština OUN  22. travnja je proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje koji se obilježava dugi niz godina i u našoj zemlji. Ove godine, zbog drugačijih okolnosti, ne obilježavamo Dan planeta Zemlje u školi na klasični način ali to ne znači da se ne možemo podsjetiti što naš planet za nas znači te se osvijestiti da nemamo niti jedan drugi. Dok se čovječanstvo bori s opasnim virusom COVID-19 naša Zemlja je doslovno prodisala.


„Najzeleniji“ svjetski virus u novijoj povijesti, COVID-19. je  samo par mjeseci gotovo posve zaustavio ili usporio ponajveće svjetske zagađivače. Povrh zaključanih tvorničkih pogona, znatno je umanjio i međunarodni transport automobila, kamiona, autobusa, aviona i brodova. Prema podacima koje je na temelju satelitskih snimki nedavno objavila NASA, svjetska emisija ugljikovog dioksida umanjena je od početka korona krize za najmanje 30 posto. Ako se u ovome zlu koje čovjeku napada pluća može pronaći neko dobro, onda je ono najuočljivije u brzoj regeneraciji zraka i pluća našega planeta.

Prvi vizualni efekti čišćenja atmosfere uslijed virusa korone bili su uočljivi iz svemira u kineskoj pokrajini Hubei, gdje se netom nakon proglašene karantene zaplavilo nebo zbog zaustavljanja kompletne autoindustrije i drastičnog pada prodaje osobnih vozila. Kinezi su prisilno znatno reducirali i potrošnju ugljena i nafte, za više od 60 posto. Zaustavljanjem proizvodnje automobila i autodijelova u Kini, te naknadnim prodorom virusa u Europu i SAD, paralizirana je ubrzo i autoindustrija u gotovo cjelokupnom ostatku svijeta.

Zadnjih su tjedana svi svjetski mediji objavili snimke napokon prozirnih i zelenomodrih kanala u Veneciji u kojima su se iznova pojavila cijela jata riba. Živi svijet u moru je napokon prodisao, a to nam govore i sve veća jata dupina u Jadranu te dolazak kitova koji se nesmetano kreću Sredozemnim morem. Potpuna prometna i turistička blokada Italije dovela je do brzopotezne regeneracije života pod vodom, pa se ovako čistih kanala ne sjećaju ni najstariji gondolijeri. La Serenissima nema kanalizaciju, te se sve otpadne vode iz desetljećima prepunih hotela, restorana i apartmana, uključujući deterdžente i kozmetiku, obično cijede u more. Na obzorima venecijanske lagune sad nema ni gigantskih kruzera kao dokazano golemih zagađivača, o čijim se ograničenjima posjeta već godinama važe i delikatno raspravlja zbog straha od izgubljene zarade.

Strah od korone je naglim povlačenjem ručne kočnice ljudskoj pohlepi pokrenuo prirodnu obnovu vitaliteta našega jedinoga staništa. Osim solidarnosti  i samodisciplini, te istini da smo svi stanovnici istoga svijeta, ovo je jedna od najvažnijih lekcija kojoj nas kao civilizaciju uči COVID-19.

Za sada Zemlja je jedino nastanjivo mjesto u cijelom Svemiru. Za sada.

Čestitajmo joj većom brigom i kad ovo bude iza nas jer ona nam je jedino što imamo.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju